Näringstiming för bästa prestation.

När man reducerar sitt kroppsfett och börjar svarva fram detaljerna från hösten och vinterns byggarperiod så är det en hel del saker man upptäcker kring sin kropp som man inte alls tänker på under sin offseason när man ligger rätt högt på kalorierna. Bland annat så märker man hur pass mycket fast föda man kan äta men ändå släppa på överflödiga kilon, dock så märker man dessutom hur seg och svag man kan bli på ett pass utan rätt timing av näringsintaget.

Många förespråkar att man skall äta var tredje timma för att stimulera ämnesomsättningen, andra påstår att måltidsfrekvensen inte har någon betydelse, vissa kör periodisk fasta och vissa kör 5:2 dieten, jag har under mina snart 6 år på gymmet provat det mesta och anser att det ovanstående är högst individuellt beroende på vad man själv känner, kan man och vill man äta var tredje timme så gör man det, föredrar man att äta tre rejäla mål under ett ätfönster på åtta timmar så gör man det, vill man fasta två dagar per vecka så får man ju självklart göra det också, det viktiga i mitt tycke är snarare näringstimingen kring träningspasset när man går ner i vikt.

Kolhydraterna är kroppsbyggarens bästa vän och vårat primära bränsle som vi kan använda som snabb energi för att prestera i vardagen, det finns en orsak till att fotbollstränarna sa åt oss i unga dagar att äta ett mål mat två timmar innan träningarna eller matcherna, de ville att vi skulle ha laddade batterier för att kunna prestera på planen, samma poäng vill jag komma till här.

näringstiming

Äter du din lunch vid 12 och sedan bara tar en proteinshake till mellanmål vid trefikan för att sedan direkt sticka till gymmet vid klockan 17 så kommer du att märka av trötthet och underprestation, inte minst om du ligger på ett kaloriunderskott, många som försöker gå ner i vikt idag kapar på tok för mycket kolhydrater och till följd av det så blir träningspassen lidande speciellt om man inte äter några under de två sista timmarna innan passet.

I dagsläget så äter jag min första matlåda vid lunch, den andra lådan slinker ner på tåget vid klockan 15, den tredje äter jag direkt när jag kommer hem vid 17 och är därefter på gymmet ungefär 18:15, i mitt fall så talar vi om 1 timme och 15 minuter innan passet och det jag vill få fram av det hela är att allt är individuellt hur man tajmar in den sista näringen innan träningen, vissa funkar bättre två timmar innan men jag funkar som bäst en timme innan.

whey body science

Min näringstiming kring träning

17:00 – 200g kyckling, 100g kokt ris.

17:45 – 10g BCAA + Trippelbuffrat kreatin.

18:15 – Träning.

Direkt efter – 10g BCAA + Maltodextrin.

30 minuter efter – 30g Vassleprotein.

Med detta upplägg så upplever jag att jag får ut maximalt av min träning trots att jag äter mindre än vad min kropp förbrukar, brukar du själv känna dig trött och hängig när du kommer till gymmet? Testa något så enkelt som att äta ett gäng riskakor om du inte har möjlighet att laga mat innan, tro mig, det kommer göra skillnad och dina resultat kommer att komma därefter.

Slutsats? ÄT DINA KOLHYDRATER, även om du vill gå ner i vikt, de bits inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s