Varför jag INTE förespråkar Crossfit

Januari månad börjar gå mot sitt slut och under denna månad har jag sett fler människor på gymmet än någonsin, även rekordmånga visar upp sin nya livsstil på sociala medier som Instagram, Facebook och så vidare, men med en enkel analys av allt innehåll så verkar det som väldigt många har blivit uppfångade i en av de senaste 5 årens största träningsformstrender, nämligen Crossfit.

crossfit-fuengirola-slide03

Jag har suttit och funderat under hela månaden nu ifall jag verkligen skall skriva detta inlägg eftersom jag är bergsäker på att jag kommer få väldigt mycket negativ kritik från alla som är totalt uppslukade av denna träningsform, man skall inte sticka under stolen att det finns en hel del framstående atleter inom Crossfit som tillexempel Rich Froning eller Gävles egna Viktor Långsved men dessa personer är elitsatsande atleter som vet vad de sysslar med.

Själva träningsformen går ut på att man genomför pass som kallas för WOD’s (Workout of the Day) där man blandar diverse styrketräningsövningar som kan vara allt från chins och marklyft till olympiska lyft som ryck, stöt och frivändningar och där man sedan har ett program för dessa som skall köras igenom på bästa tänkbara tid, låter som en utmaning va? Dock så finns det saker som bör beaktas.

Crossfit: Forging Elite Fitness

Deras slogan är väldigt tveksam marknadsföring för de som är färska till styrketräningens värld. Självklart så är träningen väldigt allsidig och min första tanke är att det skulle vara väldigt bra inslag för polis, brandmän och militär där det sätts höga krav på deras fysiska uthållighet, är dock ditt mål att bygga en estetiskt tilltalande beachkropp så är denna träningsform inget för dig.

Hypertrofi

Det finns en tydlig orsak till varför världseliten inom bodybuilding är oerhört mycket större än världseliten inom tyngdlyftning eller styrkelyft, hemligheten bakom detta är hypertrofin. För att bygga muskelmassa så måste man bryta ner muskeln på ett effektivt sätt för att den senare skall kunna återuppbyggas större än tidigare, detta sker genom strikta och kontrollerade repetitioner på övningarna på gymmet som bidrar till muskelkontakt och pump eftersom du får in en massa blod i muskeln.

Crossfit bygger på explosiva rörelser och skulle enklast kunna liknas vid styrkelyft eller tyngdlyftning på tid, detta i sin tur gör att muskelkontakten lätt uteblir till förmån av att kunna slutföra sin WOD på bästa tänkbara tid, dessutom är det väldigt få isolationsövningar som tillämpas som ger väldigt bra hypertrofi annars.

SKADERISKEN

Olympiska lyft och styrkelyft var INTE skapta för att göras på tid. Marklyft som ett exempel kräver en förberedelse på kring en halv minut innan varje set för att kunna utföras korrekt med bra form och för att man inte skall skada sig, varför i hela friden skall man involvera den övningen i ett pass som skall köras på tid?

Tänk dig att du skall köra 10 reps i marklyft för att direkt efter slänga dig upp och köra 20 chins för att avsluta med 10 stötar på kortast tänkbara tid, låter det som att din kropp kommer tacka dig?

Självklart skulle man kunna bortse ifrån denna del om det inte vore för att styrketräningsrelaterade skador har ökat markant sedan denna träningsform slog igenom, det går med andra ord inte att blunda för det.


Slutsatsen av det hela för att inte röra om för mycket i grytan på alla som avgudar denna träningsform är att det finns självklart duktiga atleter som har kontroll i det dom gör och dessutom inte missuppfattat meningen av träningen, de som bör tänka om är motionärerna som får instruktioner av sin polare som tränat i en månad och tycker det är fantatiskt.

Crossfit kommer ALDRIG att ge dig en den beachkroppen som bodybuildingträningen ger och som dessutom är de kropparna som du ser i filmer, på kalsongreklamer och på tidningsomslag. Inte ens Cristiano Ronaldo har byggt sin kropp med Crossfit. 

Är syftet av din träning att blir uthållig och allsidig? Kör på, under förutsättning att du har en instruktör som lär dig rätt, ta det lugnt och sansat och tänk på att teknik går före vikt.

Är syftet av din träning att få en muskulös och estetiskt kropp? Spring ifrån Crossfit-boxen så fort du kan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s