Träna ryggen rätt!

Fredag är kommen, dagen de flesta längtar efter varje vecka och det är dags för mig att ta mig an veckans andra ryggpass. ”Varför två pass?” Jo eftersom ryggen är en av mina svagheter i min fysik och trots att jag har en stark rygg med bra bredd enligt många så beror mina svagheter på att jag under mina 3-4 första år i gymmet mer eller mindre tränat ryggen felaktigt för mina ändamål, misstag som jag än idag ser att många gör som jag tänkte ta upp här i bloggen lagom till att svenska folket påbörjar sina nyårslöften.

Många av dem jag ser på gymmen idag som tränar ryggen gör exakt så jag gjorde förr, det vill säga att man kör 3-4 övningar men nästan alla är så kallade ”breddövningar” såsom chins, breda och smala latsdrag och dylikt.

Det är självklart jättebra övningar om man vill bygga bredd på ryggen och bidra till att fixa till V-formen som de flesta killar i detta land eftersträvar när de tränar på gym men resultatet av att glömma bort övningar som skivstångsrodd, T-bar och shrugs gör att ryggen ser väldigt platt och detaljlös ut när man väl kommit i beachform.

jämförelse rygg

Jag tar min gode vän och coach Anton som ett bra exempel, ovan här så ser ni en bild från när han tävlingsdebuterade och tog hem Alströmertrofén med dunder och brak, märker ni framförallt skillnaden på djupet och detaljrikedomen på hans rygg gentemot killen längst till höger?

Alla killarna på bilden är i väldigt bra form och han låga fettprocenter men trots det så är Antons rygg i en helt annan liga. Orsaken till detta är att han lagt stor vikt på att köra roddövningar som mer verkar på tjockleken och detaljrikedomen på ryggen, dessa övningar ger även en viss breddning självklart men framförallt bör man komplettera sina chins och latsdrag med ett antal roddövningar för att slippa få en platt och detaljlös ryggtavla.

Övningar att komplettera ryggträningen med

Skivstångsrodd

T-bar rodd

Kabelrodd

Hantelrodd

Shrugs

Genom att tillföra dessa övningar till ditt program så kommer du ha betydligt bättre förutsättningar att bygga ryggen i dina drömmar istället för att bara jobba upp bredden och se slät ut, tro mig, jag har varit där och jobbar stenhårt numer för att få till detaljerna.

Slutsats: Gör inte samma misstag som mig – GÖR RÄTT FRÅN BÖRJAN.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s