Tre Tunga: Rygg

Söndag närmar sig sitt slut och dagen till ära så tar jag mig an del 4 av 5 i inläggsserien ”Tre Tunga”. Tidigare under veckan har jag gått igenom bröst, ben och axlar och efter detta inlägg så är det bara armar kvar. Responsen som jag fått under veckan har varit väldigt bra faktiskt och det glädjer mig att så många vill läsa om min träning, jätteroligt verkligen!

Ryggen är en ganska stor muskelgrupp och det finns väldigt många filosofier om hur den skall tränas på bästa sätt, det som funkat bäst för mig är att lägga en bas kring en övning för ”djup”, en övning för ”vidd” och en som är en kombination. Utöver dessa så lägger jag till andra övningar beroende på hur jag vill strukturera upp passet och vad jag behöver jobba på.

1. Skivstångsrodd

En övning som piskar på riktigt bra i hela övre delen av ryggen, sen är den verkligen så enkel som den låter, du greppar en skivstång aningen med pronerat grepp eller supinerat grepp (som jag föredrar) och lutar fram överkroppen, därefter drar du stången mot kroppen tills skulderbladen möter varandra. Bra tjockleksbyggare.

chins pullups

2. Chins

Den historiskt sett kanske mest utförda ryggövningen i styrketräningssyfte. Vissa kallar det pullups, vissa chinups och vissa gör som jag och säger chins. Det handlar hur som helst om att ta fattning kring en fastmonterad stång och dra sig upp tills hakan är ovanför stången, för att undvika inkoppling av biceps så kör jag ett pronerat grepp (se bilden) och utför övningen strikt, det vill alltså säga att jag drar mig upp och därefter släpper mig ner till bottenläge utan att gunga med benen. Grym övning för att bredda latsen och skapa en V-formad överkropp.

3. Sittande kabelrodd med brett grepp

En övning som många vanligtvis utför med ett handtag som innebär smalt grepp, självklart inget fel i det, dock så kan man genom att använda ett brett grepp få bättre nyp i latsen och samtidigt jobba med något tyngre vikter är om man kör smalt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s