Träna mage?

Varje gång jag befinner mig på gymmet, framförallt när man tränar på stadsgym så är det nästan omöjligt att missa hur pass många unga killar som tränar mage, det är ofta samma personer varje gång och man får känslan av att magträningen är en del av deras dagliga rutiner. Jag har själv vågar inte ens tänka på senaste gången jag gjorde ett gäng magövningar på gymmet, så pass länge sedan var det.

magmuskler-anatomi

De flesta mäns målsättning inför sommaren är att ha ett synligt sexpack på magen, återigen så frågar jag mig då varför dom envisas med alla situps, cablecrunches och sidebends på gymmet, du kommer INTE att få en snygg mage till sommaren av att nöta magövningar på gymmet dag ut och dag in.

De två synliga delarna av magmuskulaturen som de flesta försöker prickskjuta med alla dessa övningar är Rectus Abdominis som är den raka bukmuskulaturen som brukar kännetecknas som ”sexpacket” samt Obliquus externus abdominis som är den sneda bukmuskulaturen som löper längs sidorna av den raka.

Hur får man ett synligt sexpack då?

En enkel tumregel som de flesta atleterna går efter är att ”Abs are made in the kitchen” vilket är helt rätt och riktigt eftersom hur många situps och sidebends du än gör så kommer inte musklerna att träda fram sålänge som du har ett lager fett på kroppen, du måste helt enkelt deffa ner dig till en låg fettprocent för att magmusklerna ska bli synliga, kort sagt, ALLA har magmuskler.

Men blir inte musklerna större om man tränar dom?

Självklart så ökar samtliga muskler i volym om du belastar dom, däremot är bålen den sista muskelgruppen du skall utsätta för specifik volymträning om du vill behålla ett estetiskt tilltalande intryck när du väl kommit i beachform. Magmusklerna jobbar i nästan alla övningar du gör på gymmet, allra mest på knäböj och marklyft där bålstyrkan är väldigt viktig, men den belastningen som magmusklerna får från basövningarna räcker gott och väl.

Orsaken till att du skall undvika direkt magträning är för att muskulaturen i sig är platt, det funkar inte på samma vis som tillexempel bröstet eller armarna, ökar magmusklerna i volym så har den ingenstans att ta vägen utan kommer istället för att ge dig dom resultat du hoppas på snarare göra det motsatta, kanske sista du önskade.

BRED MIDJA. Tänk dig den ljuva känslan av att du har alla dina muskler synliga men pågrund av att din sneda magmuskulatur är så pass utvecklad så ser du ändå fet ut för att den ökar ditt midjemått.

Är detta ditt mål med träningen? Fortsätt att träna mage.

Är detta din största farhåga? Lägg ner omgående.

För att tydliggöra så är detta inlägg riktat till dem som tränar mage i syfte av att få en tilltalande och atletisk kropp, tränar du bålen i andra syften som tillexempel av sportspecifika skäl så är det en helt annan sak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s