Coca-Cola Life vs Coca-Cola Zero

Redan 2007 fick vi i Sverige stifta bekantskap med den idag kanske mest sålda lightdrycken i hela landet, nämligen Coca-Cola Zero. Om man ser till de olika reklamerna som har gjorts sedan lanseringen så kan man se ett tydligt tecken i marknadsföringen att den skall vara ett mer maskulint val gentemot Coca-Cola Light som släpptes i början av 80-talet i vårat avlånga land. I år, efter succé i sydamerika så har Coca-Cola valt att släppa den senaste drycken i ledet, nämligen Coca-Cola Life. Vad skiljer dessa åt och vad finns det för poäng med det hela? Det skall vi nu ta en titt på!

life

Innan jag klev på tåget hem från Sundsvall i fredags så skuttade jag in på Pressbyrån för att köpa något att dricka, jag såg då att det var 2 för 30kr på Coca-Colaprodukter så jag tog tillfället i akt att köpa en av vardera för att göra en liten jämförelse mellan dessa två drycker. Det första man noterar är undertexterna på flaskorna där det står ”Great Coke Taste, Zero Sugar, Zero Calories” på Zeroflaskan medan man på Lifeflaskan istället möts av texten ”Färre Kalorier, Sötma från Naturliga källor”, redan här märker vi ju att Life inte är kalorifri utan den har istället en tredjedel mindre socker, resten är uppfyllt med sötningsmedlet Stevia.

Jag har den senaste tiden sett oerhört många personer som dricker denna, är det för att ha ett argument att hälla i sig socker med gott samvete eller är det för att man tycker den är godare än de övriga varianterna? För att göra en första bedömning så tar vi en titt på näringsinnehållet.

COCA-COLA LIFE®

Per 100 ml:
Energi(kcal) 27
Energi(kJ) 113
Fett(g) 0
varav mättat fett(g) 0
Kolhydrat(g) 6,7
varav sockerarter(g) 6,7
Protein(g) 0
Salt(g) 0
Kolsyrad läskedryck. Innehåller socker och sötningsmedel.Ingredienser: Kolsyrat vatten, socker, färgämne (sockerkulör E150d), naturliga aromer (inkl. koffein), surhetsreglerande medel (E338), sötningsmedel (steviol glykosider).Sötma från naturliga källor. Färre kalorier*

COCA-COLA®

Per 100 ml:
Energi(kcal) 42
Energi(kJ) 180
Protein(g) 0
Fett(g) 0
Kolhydrater(g) 10,6
Varav Socker(g) 10,6
Fett(g) 0
Varav mättade fett 0
Kostfiber 0
Natrium(g) 0
Ingredienser: Kolsyrat vatten, socker, färgämne (sockerkulör E150d), surhetsreglerande medel (E338), naturliga aromer (inkl. koffein).

För att göra en grov jämförelse mellan Coca-Cola Life och originalet så märker vi ganska snabbt att i innehållsförteckningen så är det egentligen bara tillsatsen av Stevia som skiljer dem åt, visst är en tredjedel socker borttaget vilket är en god tanke i sig men varför i hela friden har man BARA tagit bort en tredjedel? Varför har dom inte ersatt allt socker med Stevia? Skall jag relatera till min egen erfarenhet att detta sötningsmedel så är nog den stora orsaken till att dom inte ersatt allt socker att Stevia har en hemsk bismak i för stora mängder, men det är min egna syn på det hela.

Gör vi en ren kaloriräkning så innehåller en 500ml flaska med Coca-Cola 210kcal vilket i sig är rätt mycket för en dryck, dock så skall vi inte bli lurade av en fin förpackning att Coca-Cola Life skall vara ett ”nyttigt” alternativ till vanlig Coca-Cola, tro det eller ej men en 500ml flaska med Coca-Cola Life innehåller faktiskt 135kcal, det är bara 75kcal mindre än en flaska av originalet.

Vad är då 75kcal? Jo, det närmaste jag kan finna på det kaloriantalet är ett normalstort ägg. Så mycket sparar du in på att dricka Coca-Cola Life. Är det värt besväret? Som jag skrev innan så gjorde jag en provsmakning på tåget hem och mitt personliga utlåtande i debatten är enkelt.

Coca-Cola Zero – ”Inte lika sliskig i smaken som originalet men levererar trots avsaknad av socker en riktigt god colasmak, den enda drycken som slår denna är storkonkurrenten Pepsi Max”

Coca-Cola Life – ”Vid första klunken så tänker jag först att denhär smakar precis som vanlig Coca-Cola…Sen kom bismaken, den stora orsaken till varför det är en totalflopp att söta drycker med stevia, bismaken är så sjukt besk och hemsk. Sen är det betydligt mer kolsyra än nödvändigt i den. Trots att man sparar 75kcal på att dricka denna gentemot originalet så är det verkligen inte värt det, jag föredrar Zero men dricker faktiskt hellre vanlig Coca-Cola och äter ett ägg mindre per dag…”

Slutsats? Gillar du lightläsk? Välj Coca-Cola Zero. Gillar du inte lightläsk? Drick vanlig cola. Låt inte denna hemska skapelse förstöra din ljuva stund.

Källor:

http://www.coca-cola.se/nordic-corp/cc/se_SV/pages/products/coca_cola.html

http://www.coca-cola.se/nordic-corp/cc/se_SV/pages/products/coca_cola_life.html

http://www.coca-cola.se/nordic-corp/cc/se_SV/pages/products/coca_cola_zero.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s